Куклички-скелетчета. Коледен разказ – София Андреевна Толстая

След като дълго обикаляла по магазините, в опит да купи достатъчно коледни подаръци за всички деца в имението, София Андреевна забелязала в един евтини дървени кукли. Когато се прибрала вкъщи и ги показала на съпруга си Лев Николаевич, той отвърнал възмутено: „Как можа да вземеш такива скелети?“.

 

Така започнала историята на кукличките скелетчета. Наистина приличали на такива, били с дълго тяло и тънки ръце и крака. За да изглеждат като подарък, София Андреевна решила да ги облекат. Оттогава в имението Ясна поляна се появява традиция да се правят и подаряват дървени кукли скелетчета, облечени по най-разнообразен начин. Към днешна дата те са част от фолклорната коледна традиция на Русия.

 

Автор: Графиня София Андреевна Толстая (1844 – 1919) е автор на дневници и мемоари и съпруга на граф Лев Николаевич Толстой. Дълги години тя е верен помощник на бележития писател в преписа на ръкописи, превода и издаването на неговите произведения. Това не ѝ пречи да покаже, че също притежава литературен талант, който развива чрез писане на повести за възрастни и разкази за деца. Предложения тук коледен разказ за деца, публикуван в оригинал през 1910 г., показва коледните традиции в имението Ясна поляна.

 

Превод: Тодор Стоянов

 

Худ. оформление: Виктория Видевска, млад художник илюстратор от Пловдив с уклон към приказното и племенното, какъвто е и профилът на „Ерове“. Като още нейни авторски проекти, може да погледнате – „Из мрежите на Анансе. Приказки на народите от Западна Африка“ и Книжка за всички кончета

 

 

 

Характеристики: Руска, първо издание, с илюстрации / твърди корици / 23х23 см / 52 стр. / година на издаване: 1910 г. / година на издаване в България: 2022 / оригинално заглавие: Куколки-скелетцы / ISBN 978-619-7313-20-8

15,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 15,00 лв.
Моля, изберете: